divendres, 29 d’octubre del 2021

Com va anar l’assemblea de treballadores del CBB del 25 d’octubre ? Visió des de la secció sindical de CCOO

La secció sindical de CCOO del Consorci de Biblioteques de Barcelona vol donar resposta a la comunitat de treballadores que va manifestar a l’assemblea del passat dilluns 25 d’octubre la necessitat de estar informada i al dia de les situacions derivades de la relació amb l’empresa i  l’acció sindical que hi desenvolupem. 

Davant del requeriment que han fet algunes companyes que no van poder participar de l’assemblea i que pregunten com va anar i que es va decidir, CCOO del CBB només pot informar sobre que es va decidir a l’assemblea i quina és la nostra visió particular sobre els temes expressats.

Com a tercera força del comitè no podem atribuir-nos funcions de comunicació i transparència que ha de desenvolupar el comitè. 

Tot i així, creiem que tenim el deure d’informar sobre la nostra visió particular de com es va desenvolupar i quins temes es van discutir a l’assemblea per a què tothom tingui una panoràmica més amplia.

Així els temes més importants recollits a l’assemblea són: 

1. Necessitat de millorar la comunicació i el retorn entre el comitè i l’equip de treballadores del CBB amb la finalitat d’agilitzar i coordinar accions per pressionar l’empresa.

Es va arribar al compromís per part del comitè:

- de generar comunicats, assemblees informatives, fòrums de debat sobre temes que afecten a col·lectius de treballadores (itinerants, interines, temporals, bibliotecàries..)

- calendaritzar i regular aquestes comunicacions des del comitè.

- recollir les opinions, queixes i greuges de les treballadores a través de les respostes d’aquests comunicats.


2. Mesa paritària de seguiment del conveni.

Aquest és un organisme que sorgeix de l’Adhesió al conveni de l’Ajuntament de Barcelona signada al juliol del 2018 per part del CBB i el comitè d’empresa del CBB, del qual se’n deriven temes importants:

- Horaris especials: 

segons l’acord, s’hauria d’haver constituït una comissió que, en un termini de 3 mesos desprès de la signatura de l’acord, s’hagués hagut de resoldre per a la totalitat de la plantilla amb un document que certifiqués que som un col·lectiu d’horaris especials i que definís quines són les nostres condicions laborals pel que fa a la gestió del temps de treball, equiparació amb horaris ordinaris i/o compensació equitativa ( 6 blocs, flexibilitat horària, reducció horària de l’estiu, llindar de l’horari laboral fins les 20h o bé compensació econòmica, reduccions horàries de Nadal..) Ben segur que si ja haguéssim tingut una bona disposició per part de l’empresa per resoldre aquest tema no ens trobaríem amb moltes situacions que tensionen encara més a les treballadores:  circulars de vacances publicades per RRHH de forma unilateral i sense pactar les condicions amb el comitè; emissió de 37 versions d’horaris estandarditzats ( de servei de biblioteques i torns de treball) elaborats per empreses externes amb un important sobrecost econòmic i que no deixen contentes ni a treballadores ni a direccions; mesures compensatòries definitives per la flexibilitat i per la reducció horària d’estiu i nadal (actualment es pacten anualment de forma provisional, creiem que aquestes condicions haurien d’anar definides al document d’Horaris Especials); benefici global de l’aplicació d’Horaris Especials (actualment hi ha una part de la plantilla a la qual s'aplica els horaris comuns de l'Ajuntament).

CCOO del CBB va interposar aquest juliol una denúncia al CBB davant la inspecció de treball, per la no aplicació del conveni quant a horaris especials de la qual encara se’ns ha de donar resposta.


- Plus d’atenció a l’usuari: 

reconeixement i valoració del plus d’atenció directa a les taules de negociació del nou conveni on hi participem com un els sindicats majoritaris de l'Ajuntament.


3. Oposicions bibliotecàries: 

El comitè informa a l’assemblea que va aconseguir paralitzar la redacció de les bases i la convocatòria a l’espera d’allò que es resolgui quan es publiqui la llei de fixesa del ministre Iceta, per tal d’estudiar la millor situació per resoldre la fixesa a través de l’aplicació de les mesures de l’esmentada llei, que s’ha de tramitar al Congreso.


4. Situació de temes que hem de defensar amb mobilitzacions i coordinació de comitè amb les treballadores. 

Des de CCOO del CBB creiem que tots els temes exposats a l’assemblea s’han de defensar amb mobilitzacions i coordinació per tal de pressionar l’empresa. Nosaltres particularment creiem en la comunitat #defensembibliosbcn i aquesta ha d’incloure totes les propostes, opinions i tendències sense deixar al marge cap col·lectiu per motius partidistes o electoralistes. Es per això que des de la secció CCOO-CBB elevarem aquest lema als representants sindicals de les meses de negociació del nou conveni de  l’Ajuntament per tal que defensin certs temes i que ens hi permetin acudir com a observadors sobre: 

- reconeixement i valoració del plus d’atenció directa.

- Increment salarial del nou conveni.

Pel que fa a les mobilitzacions i a la represa de l’activitat reivindicativa de la qual vam participar com a part integrant del moviment #defensembibliosbcn ara ja fa 2 anys, continuarem treballant per assolir els objectius de millorar la vida laboral de les nostres treballadores. 


5. Convocatòria de vaga de la CGT. 

El sindicat majoritari del CBB va convocar la vaga d’interins amb l’objectiu d’oposar-se a la futura llei Iceta (segons informacions sobre l’objectiu de la vaga que han publicat els sindicats convocants). Van explicar a l’assemblea que la vaga podria servir per visualitzar #defensembibliosbcn. Van explicar la proposta d’accions per a la jornada de vaga que consistia en entrar per instància les reivindicacions dels col·lectius d’itinerants, de temporals i d’interins. 

Quant a l’assemblea, no va haver consens en utilitzar una vaga d’interins que té caràcter estatal ja que algunes veus de l’assemblea van opinar que la reivindicació #defensembiblios quedaria diluïda en la reivindicació de la vaga perdent protagonisme i que  la premsa no es fixaria en els nostres problemes. Per la qual cosa alguns participant de l’assemblea van explicar que seria millor mobilitzacions nostres i que siguin visibles per la ciutadania i els mitjans de comunicació. 

Finalment, es va escenificar una votació on es va decidir tirar endavant amb les accions de la vaga. 


6. Per últim, el comitè va donar el tret de sortida per a les eleccions sindicals que hauran de realitzar-se a principis del 2022.

Això és, amb 2 anys de retard.

Particularment des de la secció CCOO del CBB, si teniu interès en fer-nos arribar les vostres propostes i reivindicacions, a títol personal o col·lectiu, sobre aquest procés electiu i/o sobre qualsevol tema exposat a l’assemblea estarem molt satisfetes d’escoltar-vos i poder-vos ajudar. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada